De molen in Niebert heeft er maar liefst twee molenaars bij! Aafke Voskes en Theo Kerkhoff zijn afgelopen week geslaagd voor hun molenaarsexamen! Op deze manier is de bezetting van onze molen weer voor een aantal jaren gegarandeerd en kan deze misschien nog vaker draaien dan nu het geval is! De opleiding van Aafke en Theo werd mede mogelijk gemaakt door een bijdragen uit het Dwarsdiepproject. Van harte gefeliciteerd!

Het Gilde voor Vrijwillige Molenaars is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen, die zich tot doel heeft gesteld een opleiding te verzorgen voor mensen die in hun vrije tijd de monumentale molens willen laten draaien. De geslaagde molenaars zijn opgeleid door instructeurs van het Gilde, afdeling Groningen. De uitreiking van het examen wordt gedaan door de Vereniging  De Hollandsche Molen en zal plaats vinden in maart 2014 in Amsterdam.

De molen is elke eerste en derde zaterdag van de maand vanaf 14:00 uur, en daarnaast als de blauwe vlag uithangt, open voor bezoek. Bij voldoende wind is de molen dan ook in bedrijf en wordt graan gemalen. De Nieberter molen staat aan de Molenweg 62, 9365 PE in Niebert. De Nieberter molen is een rijksmonument en heeft nooit een naam gekregen. Vandaar dat dit monument door het leven gaat als ‘de Nieberter molen’. De molen is in 1899 gebouwd door J.H. Nanninga die zowel molenaar als bakker was. De bouwwijze van de molen wijkt af van wat wij gewend zijn in de provincie Groningen. In plaats van een achtkant heeft deze molen een zeskant als plattegrond. Bezoekers kunnen de molen onder begeleiding van de molenaar bezichtigen.

1 reactie

  1. Hierbij wil ik Theo en Aafke van HARTE feliciteren. LEUK twee molenaars erbij. Ze zijn er naar mijn mening ook erg geschikt voor. Succes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.