Stratenvolleybal 2019

Voor de 13e keer (hopelijk brengt deze keer geen ongeluk) op rij wordt er weer een stratenvolleybaltoernooi georganiseerd door de korfbalclub Wees Kwiek. Dit jaar vindt het evenement plaats op vrijdag 5 juli. Trommel een team bij elkaar en doe mee!

VolleybalLet er wel op dat de minimum leeftijd 14 jaar is en dat er minimaal 2 dames in het veld moeten staan. Ook mogen er maximaal 2 NEVOBO-spelers meedoen.

Speciaal voor de jeugd!
Na het succes van vorig jaar is er weer een toernooi voor de jeugd onder de 14 jaar. Dit vindt plaats op dezelfde avond! Net zoals vorig jaar komt er een extra veld te liggen waar de jeugd kan gaan strijden voor de top 3. Er kunnen hierbij maximaal 4 teams aan mee doen en ook hierbij geldt minimaal 2 dames in het veld. De minimum leeftijd is hierbij 10 jaar.

Opgeven kan bij Desiree Steenbergen, 06-40055716 of desiree.steenbergen@hotmail.com. Opgeven kan tot en met 21 juni. Er kunnen maximaal 24 teams mee doen en VOL=VOL dus geef je snel op!

We hopen weer op een sportieve avond op het korfbalveld!
Korfbalvereniging Wees Kwiek

Garageverkoop Nuis-Niebert 14 september 2019

Op veler verzoek organiseert Plaatselijk Belang weer een garageverkoop. Wilt u meedoen met de garageverkoop dan kunt u zich tot 30 augustus opgeven. Plaatselijk Belang ontvangt uw aanmelding graag via mail, pb@nuisniebert.nl, o.v.v. aanmeldingarageverkoopg garageverkoop.
PB brengt u dan een raamposter en een routekaart voor 14 september.
Als u de dorpsvlag uithangt kunnen bezoekers zien dat u deelnemer bent.
Hebt u nog geen dorpsvlag dan kunt u die afhalen op één van onderstaande adressen: Maaike Middel, van Teijenslaan 22 Nuis of Sisca Veenstra, Fossemalaan 21 Nuis.
De prijs van een vlag is € 15,-

Fietsen langs concertjes in vijf middeleeuwse kerken

De kerk als podium: Fietsen langs concertjes in vijf middeleeuwse kerken

Op zondagmiddag 26 mei 2019 kan men weer langs de middeleeuwse kerken van Noordwijk, Marum, Nuis, Niebert en Tolbert fietsen en in elke kerk een verrassend concertje bijwonen. De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken willen de bezoekers laten ervaren, dat hun  kerken uitermate geschikt zijn voor concerten. Het is de bedoeling dat belangstellenden langs de kerken fietsen (met de auto kan natuurlijk ook) en een drietal concertjes uitzoeken om bij te wonen.

In iedere kerk vindt op de volle uren 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur een optreden plaats, steeds van dezelfde groep. Ieder optreden duurt ongeveer twintig minuten, zodat men zich in de resterende tijd kan verplaatsen naar een andere kerk.

Er zijn vijf kerken en dus ook vijf verschillende ensembles. Gezien de tijd, kan het publiek er drie bezoeken en zal dus een keuze moeten maken en dat zal niet meevallen: het aanbod is heel gevarieerd!

Voor mensen, die niet bekend zijn in deze omgeving, ligt in elke kerk een fietsroute klaar. Voor alle concertjes is de toegang gratis!

 Kerk Noordwijk SOULFOODkerk Noordwijk SOULFOOD 2

Soulfood is een Groningse band, bestaande uit drie ervaren muzikanten: Arnout Baard (bas), Ronald Kamphuis (gitaar) en Fenny Hoekstra (zang). Op het repertoire staan stukken van Paul Simon, Gladys Knight, Janis Ian, Amy Winehouse, Alicia Keys, Joni Mitchell en nog veel meer. De band heeft een intiem geluid in de ballads, maar kan ook swingen en grooven.

 

kerk Marum ZangzaadKerk Marum ZANGZAAD

Zangzaad? Muzikaal mannenvoer!

Zangzaad is het enige homomannenkoor in Groningen en omgeving. Onder leiding van Esther van Dijk bezingen zij meerstemmig de kleuren van de regenboog in een breed repertoire: van klassiek tot ballades en pop.

 

kerk Nuis FRED GOVERDE bewerktKerk Nuis   FRED GOVERDE

Fred Goverde studeert aan de Noorderpoort in Groningen Kunst en Multimedia, waar hij wordt opgeleid tot beroeps songwriter.

Live toont Fred zich een muzikale kameleon. Lieve liedjes worden afgewisseld met agressieve en energieke pop. Tekstueel zijn de nummers doorgaans sterk en met zijn veelzijdige stem zullen de nummers overtuigend het publiek bereiken.

 

kerk Niebert NICOLE 287 kBKerk Niebert   NICOLE WAIRATA

Ook Nicole Wairata studeert aan de Noorderpoort in Groningen Kunst en Multimedia en hoopt dit jaar af te studeren. Haar muziekstijl is vrij breed: van Nederlandstalig tot soul en van funk tot jazz en blues.  Vooral in jazz en blues kan zij echt een stuk emotie uiten. In Niebert, zichzelf begeleidend op een stagepiano, brengt zij nummers van o.a. Alicia Keys, Beth Hart, Billie Eilish, Madison Ryan Ward.

 

kerk Tolbert JUNIOR ORKEST Josien Le Coultre -bewerkt-Kerk Tolbert JUNIOR ORKEST

Het Junior Orkest bestaat uit 8 vioolleerlingen van Josien Le Coultre in de leeftijd van 13-18 jaar aangevuld met cellisten.

Er wordt zowel orkestmuziek als ensemble muziek ten gehore gebracht van o.a. Händel, Borodin en Haydn.

Seizoensopening musea, molen en borg Nuis-Niebert

Museum ‘t Rieuw
Dit jaar opende het museum ‘t Rieuw zijn deuren op zaterdag 4 mei met medewerking van het Noord Nederlands Jagerskoor ‘Prins Hendrik’. Dit ter ere van onze oprichter Jan Boerema. Museum ‘t Rieuw is ook op Facebook actief.

Museum ‘t Steenhuus
Het Ambachtelijk Streekmuseum ‘t Steenhuus trapte het seizoen officieel af op donderdag 2 mei. Ook ‘t Steenhuus is te vinden op Facebook.

De vaste collectie is weer opgefrist en ook nieuwe voorwerpen zijn tentoongesteld. Zo is er een collectie oude fototoestellen en nog niet eerder tentoongestelde voorwerpen uit het depot. De wisselexpositie bestaat uit prachtig uitgestalde miniaturen van (oude) winkeltjes, kamertjes, winkelstellingen en zelfs een draaimolen. Alles ingericht en ook met persoontjes. Zeker een kijkje waard.

Nieberter Molen
De Nieberter Molen is het hele jaar geopend op iedere 1e en 3e zaterdag van de maand. Er is meel verkrijgbaar en het enthousiaste team van vrijwilligers staan weer klaar om u te ontvangen. Kijk op op de Facebook-pagina.

Coendersborg
Op 5 mei is ook de Coendersborg weer geopend. Elke zondag is de borg gratis te bezichtigen van 13:30 – 17:00 uur tot en met 27 oktober.

Ook zullen er weer exposities worden georganiseerd. De eerste expositie zal plaatsvinden in het glazen huis in de schuur van de Coendersborg. Vanaf 5 t/m 30 mei zal daar werk van Egge Wieringa, woonachtig in Boerakker (geboren in Marum) hangen. Het betreffen werkstukken van mooie natuurplaatsen in het Westerkwartier. 

De Coendersborg staat inmiddels ook vermeld als Erfgoedlogies op de site van het Groninger Landschap. Wat een prachtige logeerplek! Alle informatie over verhuur of activiteiten op of in de Coendersborg (inclusief de muziekkoepel) kunt u verkrijgen bij Ellen Bos  van het Groninger Landschap.

Succesvolle RABO clubkascampagne voor Museum ‘t Steenhuus

De deelname aan de RABO-bank clubkascampagne was voor Museum ‘t Steenhuus zeer succesvol. Het museum werd namelijk derde!!

De bekendmaking vond plaats op 26 maart 2019 in de Postwagen in Tolbert en niemand minder dan Chris Zeegers maakte de uitslagen bekend. De cheque van € 1740,- werd overhandigd aan de voorzitter van het museum, Jan de Jong, bijgestaan door Jannie de Vries. Een prachtig bedrag en het museum wil dan ook iedereen die op het museum heeft gestemd heel hartelijk bedanken!!

Het museum kan hiermee weer mooie dingen doen zowel voor het museum als voor het publiek.RABO clubkasavond-140

Bezoek College Burgemeester en Wethouders aan Nuis-Niebert

Dinsdag 26 maart is het college van B&W van de nieuwe “Gemeente Westerkwartier” op bezoek geweest in Nuis-Niebert. Deze avond hebben we kennis kunnen maken met “Burgemeester en Wethouders” en zij hebben kennis kunnen maken met Plaatselijk Belang Nuis-Niebert.

Ook de rol van dorps wethouder Hibezoek gemeente Nuis Niebertelke Westra, Leefbaarheidsadviseur Jolanda Baudoin en Dorpencontact-functionaris Monica de Vries is hier besproken.

We hebben deze avond een goed beeld gekregen van de nieuwe gemeente Westerkwartier. Daarnaast hebben we uit kunnen leggen hoe men leeft en wat er leeft in de dorpen Nuis en Niebert.

Al met al een zeer informatieve avond doe zeker vervolg krijgt.

Aanwezig namens PB Nuis-Niebert voorzitter Tonnie Siertsema, penningmeester Sisca Veenstra, secretaris Tita Beerlings, Maaike Middel, Frans vd Esch en Mark Kok.
Namens gemeente Westerkwartier: Burgemeester Koos Wiersma, wethouders Hielke Westra, Bert Nederveen, Elly Pastoor, Leefbaarheidsadviseur Jolanda Baudoin en Dorpencontact-Functionaris Monica de Vries.

Wie wordt gastheer of gastvrouw?

Nog even en dan begint ook voor de vrijwilligers van museum ‘t Steenhuus weer het nieuwe museumseizoen. Op donderdag 2 mei is de officiële openingsdag. 

Steenhuis lenteEr zijn inmiddels alweer 3 bruiloften vastgelegd in het museum. Drie toekomstige echtparen gaan hun huwelijk bezegelen in het prachtige steenhuis in Niebert. Daarnaast is het museum natuurlijk weer ‘gewoon’ geopend voor de bezoekers. Daarvoor zoekt het museum nog gastheren en gastvrouwen die het leuk vinden om bezoekers te ontvangen, te voorzien van een kopje koffie/thee of een frisje én eventueel rond te leiden. Lijkt je dit ook leuk om te doen en wil je meer informatie dan kan dat bij Jan de Jong, tel. 0594-549077 of via de mail: steenhuus@museanuisniebert.nl

Nieuws over glasvezel

SBW richt coöperatie Westerglas-Zuid op
Nu de Stichting Breedband Westerkwartier steeds dichter bij de realisering van ons glasvezelnetwerk komt, wordt het ook tijd om de coöperatie op te richten. Als naam is er gekozen voor Westerglas.glasvezel

Nieuws gezocht

Heb jij een leuk nieuwsbericht dat je wilt delen met je mede-dorpsbewoners? Plaats het op www.nuisniebert.nl. Stuur je bericht naar info@nuisniebert.nl of plaats het op het Prikbord.

Dagelijks bezoeken gemiddeld 500 mensen onze dorpssite! Elke nieuwsbericht wordt ook nog eens gedeeld met alle vrienden die zijn aangesloten via Facebook (meer dan 1400!!) en sinds kort ook op Instagram. Je bericht komt dus onder de aandacht van vele lezers.

Wil je je club of vereniging ook onder de aandacht brengen dan kan dat natuurlijk via deze site. Een enkel nieuwsbericht op de voorpagina kan natuurlijk, maar ook kun je je club of vereniging promoten op een vaste plek op deze site. Steeds meer clubs/verenigingen presenteren zich op deze manier. Kijk maar eens hierboven bij ‘Verenigingen’. Meer info via info@nuisniebert.nl

Veilige buurt app

LogoVeiligeBuurtVoor inwoners die mee willen doen aan een buurt whatsapp, adviseert Plaatselijk Belang Nuis-Niebert de ‘Veilige buurt app’. Het beheer van deze app ligt bij de inwoners en dus níet bij Plaatselijk Belang.

Via deze app kun je meldingen ontvangen van buurtgenoten en je kunt zelf meldingen maken van veiligheidsgerelateerde zaken.

Blijf op de hoogte van veiligheidsnieuws in jouw buurt via de nieuwspagina. Onder andere inbraakmeldingen, vermissingen, opsporingsberichten van politie.nl, Burgernet, Amber Alert en P2000.

GooglePlayAppstore

Uitslag enquête dorpshuis de Vrijborg

Enige tijd geleden heeft het bestuur een enquête verspreid onder de inwoners van Nuis en Niebert. Hieronder vindt u een korte samenvatting van deze enquête.

Dorpshuis De Vrijborg: de ontmoetingsplaats voor alle dorpsgenoten van Nuis en Niebert.
vrijborgVolgens vereniging Groninger Dorpen is een toekomstbestendig dorpshuis van belang voor de leefbaarheid. Ontmoeting bevordert niet alleen de sociale samenhang, maar zorgt ook dat er gezamenlijke initiatieven ontstaan.
Het dorpshuis als middelpunt van de samenleving. Niet alleen om onderdak te bieden aan plaatselijke verenigingen maar ook om te voorzien in de behoeften van dorpsgenoten: van jong tot oud.
In de huis-aan-huis bezorgde flyer hebben wij u een aantal vragen voorgelegd om antwoord te krijgen op onze grootste vraag: wát moet er gebeuren zodat u (en uw gezinsleden) naar het dorpshuis komt?! Onderstaand een samenvatting.
Verspreide flyers: ca. 600. Ontvangen reacties: 51 (8,5%)
Merendeel van de respondenten is 45 jaar of ouder, waarvan 42 bekend zijn met De Vrijborg en 9 niet.
Ook 9 personen hebben aangegeven vrijwilligerswerk te willen doen. Met hen wordt binnenkort telefonisch contact opgenomen.
Op de vraag ‘Wat moet er volgens u gebeuren om meerdere dorpsgenoten te bereiken en te betrekken?’ is opvallend vaak vermeldt om meer bekendheid te geven aan de activiteiten d.m.v. social media en huis-aan-huis flyeren. Ook is er vraag om activiteiten voor de jonge jeugd te organiseren.
Er zijn veel activiteiten genoemd waarvoor de respondenten het dorpshuis zouden willen gebruiken. Van diverse workshops, ruilbeurzen, dansavonden en voorstellingen tot aan een spreekuur WMO en dagbesteding. Het is dan ook jammer dat een enkeling bereid is dit mede te organiseren. We gaan bekijken welke mensen we kunnen betrekken bij nieuwe activiteiten, want het bestuur kan het niet alleen. Door sámen de handen ineen te slaan kunnen we veel meer bereiken. Dorpshuis De Vrijborg: voor, met en door dorpsgenoten!

Buurt WhatsApp initiatief níet van PB

Op dit moment worden dorpsgenoten uitgenodigd om mee twhatsaapppp_2j2be doen aan een Buurt WhatsApp. Veel mensen denken dat dit een initiatief is van Plaatselijk Belang. Dat is het echter niet!

Het bestuur van Plaatselijk Belang is wél druk doende om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een officieel aangemelde buurtpreventie App op te zetten met duidelijke huisregels. Dit ook in verband met de privacyregels openbaarheid van telefoonnummers etc. Binnenkort hierover meer nieuws.