Gemeente Westerkwartier vraagt inwoners mee te denken over duurzame energie

De gemeente Westerkwartier gaat werk maken van de overgang naar duurzame energiebronnen (energietransitie). Om plannen te kunnen ontwikkelen vraagt de gemeente naar de mening van de inwoners. Met een enquête en met gesprekken in de dorpen wil de gemeente een beeld krijgen van wat er waar en onder welke voorwaarden mogelijk is.

Enquête
Om een beeld te krijgen van de mening van de inwoners, zet de gemeente online een enquête uit. De vragenlijst is te vinden op www.overwesterkwartier.nl  Hier is ook een lijst met veel gestelde vragen te vinden. Inwoners die vragen hebben, kunnen hun vraag mailen naar opgewekt@westerkwartier.nl. Inwoners kunnen de enquête tot 30 oktober 2019 invullen. Wethouder Hielke Westra verloot onder de inzenders tien bonnen ter waarde van € 50,-.

Gesprekken
Naast de enquête is de gemeente ook in gesprek over dit onderwerp met de inwonersorganisaties, zoals de verenigingen van dorpsbelangen, de energiecoöperaties, natuurorganisaties en branche organisaties in de gemeente.

Wethouder Hielke Westra: “Ook de gemeente Westerkwartier wil werken aan de energietransitie. We moeten van het gebruik van aardgas af en dat vraagt om maatregelen. Als gemeente kijken we naar ons eigen energiegebruik en hoe we daar nog meer op kunnen besparen, maar we moeten ook kijken naar het opwekken van duurzame energie in onze gemeente. We willen eerst van onze inwoners weten hoe zij tegen deze opgave aankijken, welke ideeën zij hebben en wat zij zien als de beste manier om het doel te bereiken.”

Oktobermaand = Ledenwervingsmaand Plaatselijk Belang

Bent onlangs nieuw komen wonen in Nuis-Niebert of bent u nog geen lid van Plaatselijk Belang, dan kunt u deze maand één van de bestuursleden bij u aan de deur verwachten. Daarom: Oktobermaand = ledenwervingsmaand. Wordt u lid?

Wat doen we eigenlijk?
Plaatselijk Belang Nuis-Niebert is een vereniging die opkomt voor de belangen van de bewoners van deze buurdorpen. Daarnaast organiseert zij diverse evenementen, zoals het tweejaarlijkse Midzomerfeest, het jaarlijkse Sinterklaasfeest en de lampionnenkeuring Plaatselijk Belang Nuis-Nieberttijdens Sint-Maarten. Maar ook het onderhouden van contacten met diverse instanties en een gesprekspartner zijn bij voorlichtingen behoren tot de taken van Plaatselijk Belang. Daarnaast onderhoudt Plaatselijk Belang deze website (www.nuisniebert.nl). Via deze site blijft u continu op de hoogte van onderwerpen waar Plaatselijk Belang bij betrokken is. Tevens vermelden de diverse clubs en verenigingen van Nuis en Niebert hier hun activiteiten.

Weet u nu al zeker dat u lid wilt worden, dan kunt u ook alvast dit formulier invullen om u aan te melden. U kunt dit inleveren bij één van de bestuursleden of mailen naar pb@nuisniebert.nl. Alvast bedankt voor uw steun!!

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op via pb@nuisniebert.nl.

Volleyballers gezocht uit Nuis, Niebert en Marum

Volleybalvereniging Fair Play uit Nuis-Niebert zoekt nieuwe leden. We zijn een recreatieve maar wel fanatieke club, waar zowel dames als heren spelen. We trainen onder leiding Volleybalvan een trainer elke maandag van 20.30 tot 22.00 uur in de sporthal van de school in Nuis en spelen dan tot slot een paar sets. Tevens spelen we geregeld tegen teams uit de omliggende dorpen in een kleine onderlinge competitie.

Heb je zin om te gaan volleyballen? Kom dan gerust vrijblijvend eens meetrainen. De eerste drie trainingen zijn gratis. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Theo Kerkhoff, 0594-644700 of mailen naar fairplaynn@gmail.com

Worstenactie Wees Kwiek

worstZaterdag 19 oktober houdt Wees Kwiek haar jaarlijkse worstenactie. Hierbij gaan de leden vanaf 10.00 uur langs de deuren in de dorpen Nuis en Niebert. U kunt dan meteen genieten van de heerlijke verse worsten of ze eerst nog even laten drogen. Je hebt al een worst voor €3,50 en vier voor €10,-. De opbrengst van de inzamelingsactie gaat naar de jeugd- en ledenwervingsacties.

Komen we niet bij u langs de deur maar heeft u wel belangstelling? Stuur dan een berichtje naar korfbal@weeskwiek.nl of naar Aletta Dijk (06-10400364). Wij hopen natuurlijk dat u (wederom) onze club zal steunen!

Grote belangstelling voor ‘Het meisje in de schone jurk’

Beide voorstellingen volgeboekt en daarom een extra voorstelling!!
De belangstelling voor de voorstellingen van ‘Het meisje in de schone jurk’ in de kerk van Nuis op vrijdagavond 11 en zaterdagavond 12 oktober is groot. Alle beschikbare plaatsen zijn bezet. Daarom is besloten een extra voorstelling te spelen op zondagavond 13 oktober, aanvang 20.30 uur.

De zondagavond is voor sommige mensen niet helemaal ideaal. De voorstelling duurt vijf kwartier tot anderhalve uur en kent geen pauze en

ASD_8614

Opname tijdens een repetitie | foto: David Woltinge

daardoor wordt het geen ”latertje”. Men kan plaatsen reserveren via derkdijk@ziggo.nl

De entree bedraagt € 10,- en donateurs van de Stichting Oude Groninger Kerken betalen € 8,- (max. 2 kaarten per donateurschap).

Wilt u meer informatie over de voorstellingen, kijk even op http://www.veuraaltied.nl

Lees verder

Kerstmarkt Nuis-Niebert

Plaatselijk Belang Nuis-Niebert en muziekvereniging Amicitia zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen van de Kerstmarkt.

Plaatselijk Belang Nuis-NiebertDeze vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 december van 16:00 tot 21:00 uur rondom de Coendersborch in Nuis. Noteert u deze datum alvast in uw agenda?

Om er weer een leuke en gezellige kerstmarkt van te kunnen maken zijn wij nog op zoek naar standhouders. Voor slechts € 27,50 kunnen wij u een 4 meter kraam aanbieden: excl. Amicitia-Logo-100jaarstroom, zij- en achterwand(en). Aanmelden kan vanaf heden d.m.v. het ingevulde aanmeldingsformulier te mailen naar pb@nuisniebert.nl. Wij zien uw aanmelding graag tegemoet! 

Verdere info is te vinden op www.kerstmarkt.nuisniebert.nl.

Wekelijkse wandeling IVN en Groninger Landschap

Gidsen van het IVN Westerkwartier en het Groninger Landschap maken vanaf 1 oktober wekelijks een wandeling van ongeveer 5 km in- en rondom het Coendersbos.

Elke dinsdagochtend wordt er gestart om 9.30 uur vanaf het parkeerterrein bij het Coendersbos, Oudeweg 15, Nuis.

Een stevige wandeling waarin tijd is om af en toe stil te staan bij de mooie natuurschatten die onderweg te zien zijn. Iedereen is welkom. De hond kan, aangelijnd, mee en deelname is gratis. Je bent van harte welkom op dinsdag 1 oktober.

Gym voor 50+

Wie oh wie komt meedoen met de 50+ gymgroep in Nuis?

Iedere dinsdagmorgen van 09.00 tot 10.00 uur is er senioren gymnastiek voor mannen en vrouwen, in de Vrijborg in Nuis en wel onder deskundige leiding. Van september tot mei (uitgezonderd de schoolvakanties) iedere dinsdag een gezellig en sportief uur waarin alle spiergroepen aan bod komen en ieder doet naar eigen kunnen en mogelijkheden, desnoods op de stoel. 

Kom gerust gratis twee keer proberen bij ons in De Vrijborg, Nieuweweg 80 te Nuis. Na afloop drinken we gezellig een kopje koffie/thee met elkaar.

 Inlichtingen bij  Aafke 0594 644700 of bij Jan en/of Jenny tel 0594 549077.

Een natte bouwvakviswedstrijd In de Klaver!

Het was een natte bedoening op 15 augustus 2019 tijdens de bouwvakviswedstrijd van wegrestaurant In de Klaver te Niebert. Het kwam met bakken vol uit de lucht. Toch vertrokken maar liefst 48 deelnemers om 06.00 uur richting Stroobos. Er werd gevist aan het Prinses Margrietkanaal en de Dokkummertrekvaart. De vis echter, die liet verstek gaan op vele plekken.

De Trekvaart leverde de winnaar Mario Faber opvissen in de klaver 006 uit Zuidhorn. Hij ving 16.220 gram waaronder een karper van rond de 5 kilo. Iedereen kwam terug naar In de Klaver om een mooie vleesprijs in ontvangst te nemen. 

Volgend jaar zijn we er opnieuw. Op de 3e donderdag van de bouwvak! 

Uitslag:  Lees verder

Exposities in museum ‘t Steenhuus te Niebert

Middenin het prachtige coulisselandschap aan een oeroud pad, ‘t Pad, staat het ambachtelijk Streekmuseum ‘t Steenhuus.

Het is gevestigd in de aangebouwde schuur van het eeuwenoude, 1375, steenhuis (privé bewoond). In het museum zijn diverse oude ambachten vertegenwoordigd en uitgebeeld en zo ook de vroegere kleine middenstand. Gereedschappen en voorwerpen, met soms een bijzonder verhaal, over hoe men vroeger leefde, woonde en werkte.

De wisselexpositie bestaat dit jaar onder andere uit miniaturen van ing2019-05-02 14.11.31erichte winkeltjes, winkelstellingen en (huis)kamertjes. Ook leuk voor kinderen. Uit eigen depot zijn er oude fototoestellen, foto’s, krantenknipsels en een vitrine met diverse niet eerder tentoongestelde items.

Gedurende het seizoen organiseert het museum diverse activiteiten zoals klootschieten op 2 augustus, fietstochten op 24 en 25 augustus, een kindermiddag op 19 oktober en deelnemen tijdens Open Monumentendag op 14 september.

Openingstijden donderdag-, zaterdag- en zondagmiddag 13.30 tot 17.00 uur.
Voor groepen vanaf 10 personen zijn op afspraak en op andere dagen en tijden mogelijk. 
Meer info op onze website.

Terugkijken op een geslaagd Midzomerfeest

Het zit er weer op… 7 dagen Midzomerfeest! En wat hebben we het getroffen… leuke onderdelen, perfect weer, toffe vrijwilligers én … bewoners die in waren voor een feestje. Want een feest dat was het. Van het kanovaren tot de kindermiddag, van de brommertoertocht tot het foodfestival. Het was gezellig. 
Bedankt en tot over 2 jaar!
Organisatie MidzomerfeestSeizoensopening musea, molen en borg Nuis-Niebert

Museum ‘t Rieuw
Dit jaar opende het museum ‘t Rieuw zijn deuren op zaterdag 4 mei met medewerking van het Noord Nederlands Jagerskoor ‘Prins Hendrik’. Dit ter ere van onze oprichter Jan Boerema. Museum ‘t Rieuw is ook op Facebook actief.

Museum ‘t Steenhuus
Het Ambachtelijk Streekmuseum ‘t Steenhuus trapte het seizoen officieel af op donderdag 2 mei. Ook ‘t Steenhuus is te vinden op Facebook.

De vaste collectie is weer opgefrist en ook nieuwe voorwerpen zijn tentoongesteld. Zo is er een collectie oude fototoestellen en nog niet eerder tentoongestelde voorwerpen uit het depot. De wisselexpositie bestaat uit prachtig uitgestalde miniaturen van (oude) winkeltjes, kamertjes, winkelstellingen en zelfs een draaimolen. Alles ingericht en ook met persoontjes. Zeker een kijkje waard.

Nieberter Molen
De Nieberter Molen is het hele jaar geopend op iedere 1e en 3e zaterdag van de maand van 14:00 – 17:00 uur. Er is meel verkrijgbaar en het enthousiaste team van vrijwilligers staan weer klaar om u te ontvangen. Kijk op op de Facebook-pagina.

Coendersborg
Op 5 mei is ook de Coendersborg weer geopend. Elke zondag is de borg gratis te bezichtigen van 13:30 – 17:00 uur tot en met 27 oktober.

Ook zullen er weer exposities worden georganiseerd. De eerste expositie zal plaatsvinden in het glazen huis in de schuur van de Coendersborg. Vanaf 5 t/m 30 juni zal daar werk van Egge Wieringa, woonachtig in Boerakker (geboren in Marum) hangen. Het betreffen werkstukken van mooie natuurplaatsen in het Westerkwartier. 

De Coendersborg staat inmiddels ook vermeld als Erfgoedlogies op de site van het Groninger Landschap. Wat een prachtige logeerplek! Alle informatie over verhuur of activiteiten op of in de Coendersborg (inclusief de muziekkoepel) kunt u verkrijgen bij Ellen Bos  van het Groninger Landschap.