Nuis
Nuis betekent nieuwe huizen (in den Nuis). Nuis is onder meer bekend van de Coendersborg. Deze borg is in 1813 gebouwd en ligt net als het steenhuis in Niebert
aan het oudste voetpad van Nederland. De borg is van de stichting Groninger Landschap. In de schuur achter de naastgelegen boerderij (Kimm) is het landbouwmuseum ’t Rieuw gevestigd. Het museum is van de vereniging ‘Even Omkieken’. De aanwezige gereedschappen, gebruiksvoorwerpen en andere documentatie geeft een beeld weer van de ontwikkeling van het agrarisch bedrijf in de regio voor de opkomst van de mechanisatie. Achter de Coendersborg is in 1988 een muziekkoepel gebouwd. Daarvoor heeft veertig jaar een muziekkoepel in het dorp zelf gestaan. De hervormde kerk in Nuis is in de eerste helft van de dertiende eeuw gebouwd.
Niebert
Niebert betekent nieuwe buurt. Het dorp grenst aan de gemeente Leek waar het dorp Tolbert toe behoort. Dit betekent oude buurt. In Niebert staat het enige steenhuis in de provincie Groningen: het Iwema-Steenhuis. Het is genoemd naar de vroegere bewoners. Het steenhuis dateert van rond 1400. In de schuur van dit unieke Steenhuis is door de vereniging museum ’t Steenhuus een ambachtelijk streekmuseum ingericht. Er is een authentieke bakkerij en huiskamer van omstreeks 1920 te zien. Ook treft u er een schildersmuseum aan. Het steenhuis stat aan een van de oudste voetpaden van Nederland. In Niebert staat de enige overgebleven molen in de gemeente Marum. Alle andere molens in de gemeente zijn in de loop der jaren verdwenen. De korenmolen is een zeskante bovenkruier met stelling en dateert uit 1899. De enige in het noorden van het land. De gemeente is eigenaar van de molen sinds 1973. Vlakbij de molen staat de witgesausde NH-kerk. Deze is eind 1300 gebouwd. Van 1913 tot 1985 liep door Nuis en Niebert de tramlijn Groningen-Drachten. Tot 1948 werd deze gebruikt voor personen- en goederenvervoer. Na 1948 werd de spoorbaan alleen nog gebruikt voor goederen.
Meer informatie over historisch Nuis en Niebert: Heemkundekring Vredewold-West