Webshop PB Nuis-Niebert

Dorpsvlag Nuis-Niebert
Dorpsvlag-Nuis-Niebert-bannerSinds 2011 heeft Nuis-Niebert zijn eigen vlag! Hier kun je de betekenis van het wapen en de vlag vinden.
De vlag is te bestellen via pb@nuisniebert.nl of telefonisch bij Sisca Veenstra (06-15324016) of Maaike Middel (06-20666604). De vlag kost € 15,- (excl. eventuele verzendkosten). Bent u geïnteresseerd? Maak dan het bedrag over op rekeningnummer NL11RABO0341015288 t.n.v. Plaatselijk Belang Nuis-Niebert o.v.v. Dorpsvlag Nuis-Niebert. Stuur vervolgens een mail naar pb@nuisniebert.nl met het verzoek dat u graag de vlag wilt ontvangen en vermeld uw naam, adres en woonplaats.

DVD Dorpsfilm
dorpsfilmDe dorpsfilm uit 1955 is door Plaatselijk Belang (van video) op DVD gezet. Deze erg leuke film, die voor menig (oud)bewoner een bron van herkenning zal zijn, is nu te bestellen via Plaatselijk Belang. De prijs is €7,50 (excl. eventuele verzendkosten). Bent u geïnteresseerd? Maak dan het bedrag over op rekeningnr. NL11RABO0341015288 tnv Plaatselijk Belang Nuis-Niebert ovv Dorpsfilm Nuis-Niebert. Stuur vervolgens een mail naar pb@nuisniebert.nl met het verzoek dat u graag de film wilt ontvangen en vermeld uw naam, adres en woonplaats.

 

2 reacties op “Webshop PB Nuis-Niebert

 1. De doorslag wappert weer vandaag!
  Vrolijk gezicht, maar wat betekenen ook alweer die symbolen op de vlag ?
  En waarom deze kleuren ?

  • Akke, Hierbij het officiële verhaal…

   Nuis/Niebert
   Een dorpswapen en vlag in Vredewold
   Na diverse besturen van andere plaatselijke dorpsgemeenschappen heeft die van Nuis- Niebert het Consulentschap voor de Heraldiek in de provincie Groningen verzocht een wapen en vlag te ontwerpen.

   Beide dorpen Nuis en Niebert liggen ten Oosten van het dorp Marum op een zandrug ten zuiden van een waterrijk veengebied waar destijds eb en vloed hun invloed deden gelden.
   Rijke boeren geslachten speelden daar reeds in de 16e eeuw een belangrijke rol. Het register van ‘grastallen’ van 1540 wordt het aantal landeigenaren vermeld: Niebert telde 20 en Nuis 16 landeigenaren.
   Om de belangen veilig te stellen knoopten vele families banden aan of bevochten elkaar alles wegens de inkomsten o.m. uit de verveningen, of visserijopbrengsten.
   Steenhuizen
   Op de percelen van de zogenaamde ‘opstrekkende heerden.’ verschenen door de tijd boerderijen met een versterkt karakter: de zogenaamde ‘steenhuizen’. Deze huizen hadden aanvankelijk behalve dikke muren een verdieping die als woning diende. Een trap buitenom diende voor toegang. Zo be-staat er in Niebert nog steeds een steenhuis, Iwema-steenhuis genaamd. De familie Iwema was toonaangevend na de macht overgenomen te hebben van de familie Ybbema. In Nuis tra-den reeds in de 15e eeuw de families Fossema, Harkema en Heringe op de voorgrond die daar hun ‘heerden’ hadden.
   Deze ‘heerden’ werden later aangekocht door de familie Coenders, die in 1830 het huidige landgoed Coendersborg stichtte.
   Primaire symboliek
   De keuzen van de primaire symboliek voor het wapen en de vlag van beide dorpen waren de zandrug, het water aan weerszijde en de steenhuizen voor de hand liggend: een veld van azuur met een versmalde golvende balk van goud en een gekanteeld schildhoofd van keel.
   Secundarie symboliek
   Voor de secundaire symboliek als toevoegingen lagen de kaarten wat gecompliceerder op tafel.
   Daar in de middeleeuwen het Dokkumer Augustijner klooster hier grote belangen had, stichtte de Abdij het Cusemer Klooster. Het wapen van de familie Iwema getuigt daarvan: in de rechter schildhelft zijn de maan en de sterren afgebeeld en het symbool, het doorboorde hart, van de Augustijner Orde. Het wapen van de familie Fossema daarentegen is van een ander allooi: Drie negerkoppen en een dito helmteken benevens een balk met drie vissen (evenals de fami-lie Clant). Het geestelijk aspect ontbreek hier, doch de handel en welstand manifesteert zich: handel (met de V.O.C. en negerbedienden) en de visserijopbrengsten.
   Mijn keuze was snel gemaakt voor de secundaire symbolen. De geestelijke oudste symbolen pasten het beste in het wapen en de vlag, de seculiere symbolen beduidend minder, tevens zijn de geestelijke symbolen zowel voor Nuis als Niebert van toepassing.
   Dat de geesten van de Iwema’s en de Fossema’s echter nog steeds in beiden dorpen rondwaren blijkt uit het feit dat beide dorpen zich apart wilden manifesteren in wapen en vlag in plaats zich te verenigen onder de geestelijke symboliek uit de middeleeuwen.
   Dit noopte tot een geheel ander concept voor wapen en vlag voor beide dorpen.
   Wapen
   Dit wapen wordt als volgt omschreven:
   Golvend gedeeld, 1 van azuur, een hart, overtopt met een kroon, de fleurons versierd met pa-rels, doorboord met twee gekruiste pijlen met de punt naar onderen, alles van goud. 2. van goud beladen met drie onder elkaar schuin geplaatste vissen.
   Vlag
   De vlag wordt omschreven als volgt:
   Golvend gedeeld met twee even lange verticale banen van blauw en geel, de blauwe baan is beladen , met een hart, overtopt met een kroon, de fleurons versierd met parels, doorboord met twee gekruiste pijlen met de punt naar onderen, de gele baan is beladen met drie onder elkaar schuin geplaatste vissen.
   Eelde,
   Ir A.Daae

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.