Kunst in Kerkenpad juli 2019

Wandelen, fietsen of toeren in het Zuidelijk Westerkwartier langs middeleeuwse kerken met prachtige kunst

Voor het negende  jaar wordt de tentoonstelling “Kunst in Kerkenpad” georganiseerd. In de prachtige middeleeuwse kerken van Tolbert, Niebert, Nuis, Marum en Noordwijk exposeren in de maand juli vijf professionele kunstenaars, ieder in z’n eigen kerk. De route langs deze kerken voert door het zo kenmerkende coulisselandschap van deze streek.

De kerken en Roesd zijn de hele maand juli geopend voor publiek op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.  Informatie en routes liggen klaar bij Roesd en de deelnemende kerken. De entree is gratis.

De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken hebben in samenwerking met Roesd vijf bekende, merendeels noordelijke kunstenaars bereid gevonden hun werk te exposeren.

Kerk Tolbert  – Jasper Oostland
De Groningse kunstenaar Jasper Oostland is geboren in 1976. Hij studeerde in 1999 af Jasper Oostland kerk Tolbert JPGaan de Groningse Academie Minerva. Het werk van hem doet je altijd op zijn minst glimlachen. Door dieren in een menselijke context te plaatsen heeft hij een eigen stijl ontwikkeld: uiterst minutieus geschilderde, trefzekere cartooneske voorstellingen in heldere kleuren, vol geestige details.
De kunstenaar is op zondagmiddag, 28 juli in de kerk aanwezig.

Dorus Brekelmans kerk Niebert JPGKerk Niebert – Dorus Brekelmans
Dorus Brekelmans is geboren te Waalwijk in 1972. Hij maakt regelmatig portretten of schilderijen in opdracht van particulieren en bedrijven. Hij verwierf nationale bekendheid door het portret dat hij van astronaut André Kuipers en Robert ten Brink schilderde voor het tv-programma ‘Sterren op het doek’.

De kunstenaar is op zondagmiddag, 28 juli in de kerk aanwezig.

Kerk Nuis – Hans Versfelt
Hans Versfelt is in 1968 geboren en woont momenteel in Breda. Hij schildert Hans Versfelt kerk Nuis JPGlandschappen, stadsgezichten en portretten altijd op locatie en naar de waarneming. De kunstenaar was in het weekend van 6 en 7 juli in/bij de kerk aanwezig en heeft toen de kerk van Nuis geschilderd.

Kerk Marum – Sattar Kawoosh
Sattar Kawoosh is in 1963 geboren in Bagdad, Irak. Het thema in de schilderijen is de liefde: speciale momenten tussen vrouw en man in een romantische sfeer. In zijn werk is een mix te zien tussen Duizend-en-één-Nacht van het Oosten, waar hij vandaan komt en de Jugendstil van het Noorden, waar hij nu woont.

De kunstenaar is elke zondagmiddag in de kerk aanwezig.


Kerk Noordwijk – Martin Sijbesma

Martin Sijbesma is geboren te Hartwerd (Fryslân) in 1968. Hij woont en werkt in het voormalig gereformeerde kerkje van het rustieke Kûbaard. Door zijn liefde voor oldtimers zie je vaak klassieke auto’s in zijn schilderijen. Tevens schildert hij graag interieurs en Martin Sijbesma kerk Noordwijk JPGstillevens veelal met antieke voorwerpen, groenten en fruit. Hij en zijn vrouw Ytsje zijn op weg Bekende Nederlanders te worden: het afgelopen jaar waren ze op televisie te zien in Binnenste Buiten, Jouw stad, ons dorp en  in Hoeveel ben jij waard.
De kunstenaar is zondagmiddag, 14 juli in de kerk aanwezig.

Als pleisterplaats dient Roesd.  Zijn de 5 kerken de oudste gebouwen in het gebied, het pand van Roesd (De Holm 34 in Tolbert) met zijn dak van roestend cortenstaal en opvallende  architectuur is een van de nieuwere.  In de winkel verkoopt men naast Giclée’s (een reproductie die in bijna niets onderdoet voor het origineel),  kunstkaarten en kunstboeken van o.a. deze kunstenaars. En mocht men trek in iets lekkers hebben: Roesd herbergt ook een brasserie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.