Tweehonderd jaar opbouw Nieberter Molen

Hulp gevraagd voor maken vlaggetjes; molen gaat 24 uur lang draaien!
Onze mooie Nieberter molen heeft dit jaar iets te vieren! Hoewel de molen in 1899 in Niebert geplaatst werd, werd de houten opbouw twee honderd jaren eerder in Zandeweer geplaatst!

Wij vinden het tweehonderdjarig bestaan van de houten opbouw wel een klein feestje waard. Tijdens de Groninger molendagen gaan we hier aandacht aan geven door 24 uur te draaien! Vanaf 9 juni twaalf uur ’s middags tot de volgende dag twaalf uur.

Het zou héél erg leuk zijn als we tijdens het draaien voldoende vlaggetjes hebben om de wieken mee te versieren. Vandaar deze oproep; wie kan helpen met de versiering van de molen? Wie wil een aantal vlaggetjes (van oude vlaggen) voor ons maken? Voor de maten en een voorbeeld  graag even contact opnemen met D. Postmus (0594 549219) of A. Voskes (0594 644700).

We hopen er genoeg op een band te kunnen naaien zodat de molen er vrolijk versierd bij kan staan tijdens het 24 uren draaien.
Bij voorbaat dank en groet, Team Nieberter Molen.

2 reacties op “Tweehonderd jaar opbouw Nieberter Molen

 1. Eh, het jaartal klopt.
  Het gedeelte over de houten opbouw moeten we helaas met een korreltje zout nemen!

  Toen de molen nog in Zandeweer stond, zag hij er ongeveer net zo uit als nu.
  Alleen was toen de houten bovenbouw, en de gemetselde onderbouw een vijfkant!

  De Nieberter molen is dus wel weer met dezelfde onderdelen opgebouwd, maar niet in hetzelfde model.
  Er zullen dus ook vele nieuwere onderdelen in de houten bovenbouw zitten.

  Het binnenwerk zal ongetwijfeld wel uit 1818 stammen, al was de molen in Zandeweer een olie/pelmolen, de rest is dus zeer twijfelachtig.

  Ik heb hier het bewijs van.
  Ik heb nl een aantal jaren geleden een oude foto uit ongeveer 1890 digitaal gerestaureerd, met daarop een afbeelding van de Nieberter molen toen die nog in Zandeweer stond.
  Deze was eigendom van de heer B.D. Poppen, bekend van zijn website over molens, het origineel had hij van een oude glasplaat-foto.
  Hierop is duidelijk te zien dat het een vijfkant molen is, van top tot teen.

  Dit even ter aanvulling….

  Mvg Riemer.

  • Herstel!!!!! Bij nader inzien is de oude foto toch van een zeskant!
   Omdat er maar 2 zijden in beeld zijn dacht ik dat er hooguit 3 andere zijden konden zijn. Als het gezichtspunt echter precies tegenover een hoek is kun je 2 zijden links en rechts niet zien, en de twee tegenoverliggende natuurlijk ook niet……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.