Spek om Spinnen viert 20-jarig jubileum met Koekoe

Stichting Spek om Spinnen is alweer sinds enkele maanden aan het repeteren voor het toneelstuk op 31 mei en 1 en 2 juni. Dit jaar wordt het stuk Koekoe gespeeld. Koekoe is in opdracht van Spek om Spinnen geschreven door de Groninger schrijver Niko van der Wijk.

SpekOmSpinnenIn 1998 werd het eerste stuk gespeeld; De Slag om het Bolmeer. Geschreven en geregisseerd door mede oprichter Teun Minses. Twintig jaar later is de regie in handen van Saskia Broertjes. Ze is voor het eerst betrokken bij het openluchtspektakel in Nuis. Zelf heeft ze gespeeld bij onder meer Theater te Water, theaterfeuilleton Uut de Hoogte en het Shakespearetheater in Diever. Sinds 2006 is ze freelance acteur, regisseur en workshopdocent. 

Zoals altijd is ook dit jaar weer landgoed de Coendersborch het domein van de spelers van Spek om Spinnen. Koekoe speelt zich af in het Westerkwartier, maar maakt uitstapjes naar India en Spanje. Het is een komedie over koeien en mensen, maar met koeien in de hoofdrol.IMG_0152

Al met al een grote uitdaging voor zowel spelers als regie. Regisseur Saskia Broertjes: ‘In Koekoe spelen mensen de rol van een koe. Ik moet als regisseur dus een vertaalslag maken. Niet alleen ik moet die slag maken, maar het publiek ook’, vertelt ze. ‘Ik wil absoluut geen mensen op vier poten laten lopen. Ik laat de koeien dus zo spelen dat ze als dier herkenbaar zijn, maar ook als personage aannemelijk zijn.’

Het bestuur van Spek om Spinnen kiest met dit stuk voor een voorstelling die buiten de gebaande paden ligt. ‘Wij wilden iets anders dan we in de afgelopen jaren hebben gedaan’, zegt voorzitter Robert Pastoor. ‘Maar iets anders is natuurlijk een bijzonder breed begrip. Aan een stuk met pratende koeien hadden we in elk geval niet gedacht. De totstandkoming van het stuk is een innige samenwerking geweest tussen bestuur, regie en schrijver. Na het lezen van de eerste versie waren we gelijk entIMG_0070housiast. Laat die koeien maar komen dachten we’, aldus de voorzitter.

Op donderdag 31 mei en vrijdag 1 en zaterdag 2 juni speelt Spek om Spinnen voor de elfde keer een openluchtvoorstelling. Elke avond is er ruimte voor ruim 900 toeschouwers. De Coendersborch aan de Oudeweg 1 in Nuis is ontstaan uit de drie boerderijen van de boeren Fossema, Heringa en Harckema. De boerderijen zijn in 1668 in handen gevallen van Ludolf Coenders, een raadsheer in Groningen. Hij liet het ombouwen tot een borg.

De voorverkoop start vanaf dinsdag 1 mei. Kaarten zijn online te bestellen via www.spekomspinnen.nl of bij de voorverkoopadressen in Leek (Primera), Tolbert (Bakkerij Van Esch), Zevenhuizen (EP Poeder), Marum (DA drogisterij Boezerooy en Primera).

Kaarten kosten in de voorverkoop € 12,50, aan de kassa € 16,-. Ook dit jaar bieden we tegen een lager tarief kinderkaartjes aan voor kinderen t/m 12 jaar. Een kinderkaart kost € 8,- en is alleen online te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>